Korisne Informacije

Nosite gotovinu

Ne računajte puno na mogućnost da podižete novac na bankomatima kada dođete u ovu zemlju. Zakonski je moguće podizanje novca, ali imajte na umu da je nekada bankomate teško pronaći (posebno van Havane), ali i da nisu previše pouzdani, tako da je najbolji savet da sa sobom imate dovoljno gotovine za ceo period boravka. Osim toga, mali broj mesta će prihvatiti karticu kao način plaćanja. Novac razmenite kada sletite, s tim što menjačnica na aerodromu prima samo eure i dolare dok menjačnice na drugim mestima, hoteli i banke u principu primaju i druge valute.

Kuba ima dve valute

Tu je kubanski pezos (CUP, inače poznat kao nacionalni novac) i konvertibilni kubanski pezos (CUC), koji je ekvivalent 25 CUP i usklađen sa američkim dolarom. U suštini, turisti imaju različitu valutu od meštana i to nekada može da bude zbunjujuće.

Znanje španskog nije neophodno ali dosta pomaže

Turizam je toliko razvijen na Kubi da iako ne znate ni reč španskog srešćete Kubance koji ili govore engleski ili su navikli da komuniciraju sa ljudima koji ne pripadaju španskom govornom području. Međutim, ukoliko znate makar malo španskog to vam može puno pomoći tako da je dobro da naučite neke osnovne stvari, pozdrave i brojeve. Što je vaše znanje ovog jezika veće, to će i celokupno iskustvo biti bolje. Moći ćete da ćaskate sa meštanima i tako saznate dosta o njihovom životu u zemlji koja je toliko istorijski i politički fascinantna. Ukoliko se koristite španskim lokalno stanovništvo će biti sigurno još ljubaznije, dobićete bolje cene i naučićete puno toga.

Meštani će nekad želeti nešto od vas

Može se dogoditi da neko od meštana započne priču sa vama, a nešto kasnije zatraži mali „poklon“ ili da nešto kupite od njega. Imajte na umu da je prosečna mesečna plata na Kubi manja od 25 američkih dolara tako da je jasno šta lokalnom stanovništvu znači svaki dodatni dolar od turista.

Rezervišite autobuse unapred

Autobusi se nekada popune i nekoliko dana (ili čak nedelja) pre polaska, posebno kada je visoka sezona u pitanju (poput decembra i januara) tako da je poželjno da planirate unapred. Viazul je najpopularnija autobuska kompanija za turiste koja nudi čiste, klimatizovane i relativno udobne autobuse. Karte se poprilično lako mogu kupiti na njihovoj internet stranici. www.viazul.com

Koristite „casas particulares“ ako želite povoljan smeštaj

Iako hotela ima dosta na Kubi, hosteli su malobrojni, tako da oni turisti u potrazi za jaftinim smeštajem mogu da se opredele za tzv. „casas particulares“, privatne kuće sa dozvolom da primaju turiste. Ovo je sjajan način da se upoznate sa meštanima i da od njih dobijete korisne informacije, a ovde se obično nudi i hrana uz dodatnu naplatu.

Ponesite sa sobom sve što vam je potrebno

Šoping na Kubi je veoma ograničen, što i ne čudi imajući na umu da je u pitanju socijalistička zemlja. Meštanima su nametnuta ograničenja tako da kupovina i sitnih stvari poput paste za zube može da bude nezgodna. Zato je najbolje da na putovanje u ovu zemlju ponesete od kuće sve što vam je potrebno.

Ne računajte puno na internet

Internet na Kubi je veoma ograničen. Može se pronaći u zvanično odobrenim internet kafeima ili u nekom od hotela koji ima WiFi, ali tu morate čekati u redu kako biste kupili karticu sa podacima za korišćenje nekoliko sati interneta, nadati se da će WiFi zaista i raditi u momentu kada vama treba, a naoružajte se velikim strpljenjem dok se učitavaju stranice jer je internet jako spor. Sa druge strane, ne računajte da će neki lokalni kafe ili casa particular uopšte imati WiFi, niti da ćete intrenet kafiće pronaći u manjim gradovima.

Zaista postoje strogi turistički zakoni

Vlada je donela mnoštvo zakona kako bi ograničila kontakt posetilaca i meštana. Kubancima je zabranjeno da „uznemiravaju“ turiste, tako da ukoliko sami ne inicirate razgovor, vaša komunikacija sa lokalnim stanovništvom će biti ograničena samo na zaposlene u turističkom sektoru. I ovi zakoni se zaista sprovode – zapravo, lokalac vrlo lako može da dobije kaznu zbog naizgled dobroćudnog ponašanja, ako priđe nekom turisti ili ga poveze.

Fleksibilnost nije samo sugestija

Kuba je zemlja redova. Zbog nedostatka tehnologije koja bi ubrzala stvari, na Kubi je sve proces: od menjanja novca, do čekiranja na aerodromu i putovanja od grada do grada. Ukoliko nemate previše novca, moraćete da putujete svuda autobusima zbog nedostatka infrastrukture. Ako želite da izbegnete stres, važno je da postignete ravnotežu između svojih planova i željenih aktivnosti unapred, ali istovremeno da ostanete fleksibilni za moguće izmene koje se mogu dešavati usput.

Većina Kubanaca iskreno ne misli da živi u diktaturi

Nije toliko izmenađujuće ali je ipak malo šokantno kada se vidi kako je pristrasno predstavljena kubanska istorija i koliko favorizuje Kastra. Iako je iz ugla demokratskog sveta Kuba represivna diktatura, sami Kubanci to ne vide na takav način. Iako su mnogi, a posebno mlađe generacije, nezadovoljni sadašnjom vladom, malo ih je koji bi svoju državu predstavili kao diktaturu.

U zemlji postoji toliko toga osim Havane

Ova zemlja, osim Havane, ima toliko lepih mesta koja treba posetiti, iako opcija za odlazak od jednog do drugog nema previše, zbog ograničene infrastrukture. Prilikom posete Kubi, preporuka je da ostanete najmanje 15 dana kako biste zaista videli sve, a čak i to neće biti dovoljno. Neka od fantastičnih mesta, osim prestonice, su dolina Vinjales, Trinidad – španski kolonijalni grad, najstariji u zemlji koji datira iz 1500-ih i Plaja Ankon, sa impresivnom plažom u blizini Trinidada.

Ovde ćete se osećati zaista dobrodošlo

Jedna od prvih stvari koja se primeti kada putujete kroz zemlju je koliko Kubanci paze jedni na druge. To su neki od najljubaznijih i najtoplijih ljudi koje ćete ikada sresti, posebno kada je u pitanju dočekivanje posetilaca. Možda se kao turista ni u jednoj drugoj zemlji nećete osećati toliko dobrodošlo.

Izlazna taksa

Što se izlazne takse tiče, ona se više ne plaća . Od 01.05.2015. godine, prilikom svake kupovine avionske karte za Kubu, u istoj se automatski uvrštava i izlazna taksa (departure tax). Provereno!
www.havana.airportcuba.net/tax.html

Ministarstvo spoljnih poslova

Vize i informacije o Kubi